Pivnica Radošina

Priláka nie len chuťou ale aj zložením

Priláka nie len chuťou ale aj zložením

V našich končinách pozná asi každý „BURČIAK“ ale nie vždy to tak bolo. Burčiak pochádza zo slova „BUR DŽAK“ a v minulosti sa prostredníctvom neho vzdávala vďaka za úrodu.

Dnes je tento nápoj považovaný za dokonca zdraviu prospešný nápoj, ktorý pozitívne pôsobí na ľudský metabolizmus.Burčiak môžeme označiť aj za kvasiaci hroznový mušt a považuje sa aj za akýsi medzikrok pri výrobe vína. Obsahuje komplex prírodných látok, vitamínov, organických kyselín, minerálnych látok, enzýmov, antioxidantov a mnoho ďalšieho, čo pozitívne vplýva na zdravie. Vďaka veľkému množstvu kvasiniek ho môžeme označiť za skutočný koncentrát vitamínov skupiny B, ktoré majú pozitívny vplyv na vlasy a pokožku. Okrem kvasiniek obsahuje aj Zinok a Tiamín, ktoré majú priaznivé účinky na pleť, nervový systém a srdcovú činnosť. Kvôli kvasinkám je odporúčaná denná dávka pre mužov najviac pol litra a pre ženy tri decilitre.

Ako sa teda z hrozna stane burčiak?

Za prvý krok, hneď po zbere hrozna, sa považuje lisovanie. Najprv sa z hrozna vylisuje šťava, ktorá sa označuje „mušt“ a následne sa tento novovzniknutý mušt nechá odkaliť sedimentáciou, čím sa odstránia nečistoty. Potom po odkalení sa naštartuje kvasenie a tadááá… burčiak je na svete, pripravený na konzumácius obsahom alkoholu 3-6%. Chuťovo najlahodnejší je vraj v polovici kvasenia.