Pivnica Radošina

Tramín červený

Tramín červený

Tramín červený

Pôvod a rozšírenie

O pôvode tejto veľmi starej odrody existuje veľa dohadov. Názov, že vznikla z odrody , ktorú PLÍNIUS označuje ako Vitis arminaea, nemožno dokázať. Iný názor hovorí, že jeho pravlasťou je južné Tirolsko, konkrétne obec Tramino. Isté je , že už v 15. storočí sa v Tirolsku ospevuje víno z Tramínu a listiny z archívu obce Tramino dokazujú, že sa desiatok plati „malým červeným hroznom tramínovým“. Odroda je rozšírená vo všetkých vinárskych oblastiach v Európe a v mnohých krajinách Nového sveta.V listine registrovaných odrôd sa u nás ako rok registrácie uvádza rok 1941.

Fenologická charakteristika

Tramín na jar pučí medzi poslednými odrodami a rovnako  neskoro aj kvitne, v prvej polovici júna. Potom sa však pomerne rýchlo rozvíja, takže mäknúť začína stredne skoro a od tejto fázy veľmi intenzívne koncentruje  v bobuliach cukry. Hrozno vydrží dlho na kroch, čím je predurčené na výrobu výberových vín s prívlastkom.

Poloha a pôda

Tramín červený patrí do najkvalitnejších polôh. Vyžaduje polohy chránené pred vetrom  a hlavne v dobe kvitnutia vyžaduje dostatok tepla. Iba v najteplejších polohách sa zabezpečuje pre výrobu kvalitných tramínových vín potrebná vysoká cukornatosť a extraktívnosť. Nie je náročný len na polohu , ale aj na samotnú pôdu. Jeho nároky na pôdu sú vysoké. Obľubuje hlboké, úrodné, dostatočne vlhké, ale teplé pôdy. Tramín na plytkých, chudobných pôdach degeneruje a veľmi podlieha chloróze. Toto platí aj pre vápenaté pôdy, do ktorých nepatrí.

Enologické vlastnosti

Víno z Tramínu červeného je možné vyrábať ako akostné, obľúbenejšími kategóriami sú však prívlastkové vína, od neskorého zberu až po výbery. U vyšších kategórií prívlastkových vín je veľmi významná harmónia aromatických látok vo vôni a chuti, s obsahom zbytkového cukru vo víne a kyselinami. Technológia výroby vína u Tramínu by mala smerovať k dosiahnutiu vysokého axtraktu vo vínach. Tramín sa cení predovšetkým pre vysokú kvalitu plných, buketných vín so špecifickou korenistou, veľmi stálou odrodovou arómou, ktorú obľubujú mnohí konzumenti a znalcovia vín. Starnutím a ležaním vín, najmä z vynikajúcich vinohradníckych ročníkov vo fľašiach sa zvyšuje ich kvalita.

zdroj: Dorota Pospíšilová: Ampelografia ČSSR, Pavel Pavloušek:Encyklopedie révy vinné

Náš Tramín

Charakteristické pre Radošinský Tramín červený je svieža chuť, harmónia kyselín a cukrov, nevtieravá aróma lupeňov ruží a bieleho korenia. Náš Tramín je žiadaný so zbytkovým cukrom, ktorý mu mimoriadne pristane. Víno z Tramínu nie je bežným vínom, ale skôr príležitostným, slávnostným.