Bude Dunaja viac?

Víno Dunaj patrí v našom portfóliu k jedným z najvyhľadávanejších, a preto sme sa  rozhodli, že výsadbu tejto perspektívnej odrody ešte viac rozšírime. Jeho ďalšiu výsadbu spolu s odrodou Rosa sme naplánovali na jar 2021. A ako to už s výsadbou býva, je potrebné sa pôde venovať a pripravovať ju už dlhší čas vopred. Počas celého roku 2020 sme sa venovali dôkladnej predvýsadbovej príprave pôdy. A tak bolo pre nás samozrejmosťou, že na jej konci sme nemohli vynechať ani obzvlášť potrebnú rigoláciu. Jedná sa o veľmi hlbokú orbu do hĺbky 60 -110 cm.

Cieľom rigolácie je zabezpečiť premiešanie vrchnej vyhnojenej vrstvy pôdy a jej následné prevrátenie do hĺbky cca 20 – 80 cm. Jej hlavnou úlohou je zabezpečiť vhodné prostredie pre zakorenenie mladého viniča a následný správny rast koreňov. Vzhľadom na to, že vinič sa zakladá na 20 a viac rokov, bolo pre nás veľmi dôležité, aby sme práve túto časť prípravy pôdy nezanedbali. Pri správnom zakorenení viniča v dostatočnej hĺbke zmierňujeme deficit vlahy, čím podporujeme vitálny rast viničných krov a dávame mu možnosť stať sa silným a odolným v budúcnosti. Vinič s hlbokým koreňovým systémom sa lepšie vyrovnáva s prípadným stresom zo sucha. Našim cieľom je aj premietnutie minerality z hrozna do vína, ktoré sa však môže podariť až v starších výsadbách vďaka vhodným podmienkam pre rast krov. Kry však musia byť vo výbornej  kondícii a prosperovať v danej lokalite aby sa to podarilo.

Rigoláciu sme mali naplánovanú na začiatok jesene, zaskočilo nás však mimoriadne daždivé počasie na konci septembra, ktoré pokračovalo aj v priebehu októbra, a tak sa rigolácia posunula o pár týždňov. Nakoniec sme sa predsa len dočkali a v strede októbra, počas krásneho slnečného dňa sme sa pustili do záverečnej fázy predvýsadbovej prípravy pôdy – rigolácie. Obracací rigolačný pluh sa zahryzol do pripravenej a dôkladne vyčistenej parcely s úžasnou silou a bolo krásne sledovať ako dôsledne a s ľahkosťou pracuje.

Veríme, že aj tento krok podstatne prispeje k úspešnému založeniu novej výsadby, ktorá bude prosperovať ešte niekoľko desiatok ďalších rokov.

 

Kategórie: Blog,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odber noviniek

1 krát mesačne vám zašleme e-mail plný inšpirácií a noviniek z našej ponuky.