Jediné slovenské kráľovské víno 

Radošinský Klevner je skutočne jediným legendárnym slovenským vínom, ktoré sa môže pochváliť, že je kráľovské. Podľa legendy sa podával na svadbe anglickej kráľovnej Alžbety II.v roku 1947.

V čom sa skrýva tajomstvo jeho jedinečnosti?

 V Radošinskom Klevneri sa prejavuje “terroir” našej spoločnosti. Základom je vinič rastúci na ílovitých a sprašových sedimentných pôdach s dolomitickým podložím. Južné svahy nášho vinohradu s dostatkom slnka a tepla sú chránené pred severnými vetrami pohorím Považského Inovca, okolitý les zabezpečuje unikátnu mikroklímu nášho vinohradu. Taktiež nadmorská výška nášho vinohradu priaznivo vplýva na dozrievanie odrôd Pinot Gris a Pinot Blanc do ideálnych cukornatostí. Hrozno, z ktorého vzniká Radošinský Klevner pochádza zo starých výsadieb. Samozrejmosťou je regulácia úrody, odlisťovanie a šetrné ošetrovanie vinohradu, následný etapovitý zber z jednotlivých parciel.

 Radošinský Klevner je tvorený minimálne 85% odrodou Pinot Gris doplnenou odrodou Pinot Blanc a “tajomstvom našej pivnice”, ktoré poznajú len naši pivničný majstri. K jeho jedinečnosti prispieva aj použitie vlastných kmeňov kvasiniek vyselektovaných z nášho vinohradu z odrody Pinot Gris.


 Receptúru a proces výroby počas ktorého vytvárame Radošinský Klevner si v našej radošinskej pivnici odovzdávajú pivniční majstri už niekoľko generácií. Terajší pivničný majster našej pivnice tvorí Radošinský Klevner už celých 36 rokov. Dnes je proces výroby spojením tradičných a moderných enologických procesov, ktorých výsledkom je unikátne víno. 

Radošinský Klevner je víno, ktoré zaujme eleganciou a decentnosťou

Môžeme ho charakterizovať ako plné štruktúrované, trochu ohnivé víno s vyšším obsahom alkoholu.
Farba zvyčajne býva sýta zlatistá, v niektorých ročníkoch s jemným odtieňom marhuľovej šupky. S pribúdajúcim vekom sa intenzita farby zvyšuje až do sýtožltých tónov. 

Aromatický profil vína je plný, komplexný, v nose cítime dotyk sušených byliniek, niekedy môžeme aj exotické kari korenie, maslovú hrušku, sušené marhule. Na jazyku sa nám rozlieva plná harmonicky zladená chuť zrelého ovocia, ktorá je doplnená korenistou dochuťou pripomínajúcou medové plásty, sušené figy. Po dosiahnutí fľašovej zrelosti sa prejavujú tóny biskvitu. 


 V našej spoločnosti sme hrdí na jedinečnosť vína Radošinský Klevner. Každý rok vyrobíme len limitované množstvo fliaš, preto všetky fľaše majú pridelené štátne kontrolné číslo (ŠKČ) a uvádzame aj prívlastok tohto vína. Rulandské šedé (Pinot Gris) si môžete kúpiť od stoviek vinárov, ale Radošinský Klevner je na svete len jeden jediný. Víno sa navyše teší svojej obľube aj v zahraničí, Radošinský Klevner suchý 2021 získal na výstave SAKURA AWARDS 2023 dvojitú zlatú medailu. Na tejto súťaži hodnotia vína len ženy, čo nasvečuje tomu, že toto víno si rozhodne získa aj poháre dám.


Nesmierna nás teší, keď práve náš Radošinský Klevner je vínom, ktoré umocňuje prežitie všetkých vašich jedinečných okamihov. Pretože jedinečné víno patrí do pohárov v jedinečných chvíľach.


Kategórie: Nezaradené,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odber noviniek

1 krát mesačne vám zašleme e-mail plný inšpirácií a noviniek z našej ponuky.