Produkujeme slovenské vína s nízkym obsahom histamínu

Od roku 2023 všetky naše vína, ktoré uvádzame na trh, sú testované v laboratóriu na obsah histamínu. Túto informáciu uvádzame aj na zadnej strane etikety a rovnako nájdete tieto vína v osobitnej kategórii na našom e-shope s grafickým označením s písmenom H. Histamín je látka, ktorá v tele má funkciu neurotrasmitera, tá sa zúčastňuje na normálnych imunitných reakciách. Reguluje fyziologické funkcie v tráviacom takte. Existujú 2 druhy histamínu. ENDOGÉNNY si vytvára sám organizmus a odbúrava sa prakticky v každej bunke enzýmom N-metyltransferáza. EXOGÉNNY sa odbúrava v tráviacom trakte enzýmom Diaminooxidáza.


Pri našej téme histamínovej intolerancie a vína, je zaujímavý práve exogénny histamín. Dostáva sa do tela potravou (vo zvýšenej miere ho obsahujú napr. tvrdé a zrejúce syry, údené a fermentované potraviny, či rôzne solené snacky). Môže samozrejme dôjsť k situácii, kedy je nepomer medzi prísunom histamínu a jeho odbúravaním a vzniká RELATIVNA HISTAMÍNOVA INTOLERANCIA

Jedným zo zdrojov histamínu je práve víno, pretože histamín patrí medzi biogénne amíny, ktoré sa pri výrobe vína objavujú úplne prirodzene. Uvádza sa, že bežné vína majú obsah histamínu 5-12mg/liter a červené vína 6-380mg/liter. V našom vinárstve však pestujeme vinič, spracovávame hrozno a tvoríme víno tak, aby vo vytvorenom víne bola hladina histamínu čo najnižšia.

Nízky obsah histamínu vo víne vieme dosiahnuť vďaka zvýšenej starostlivosti o vinohrad, šetrným ošetrovaním viniča, hrozno zbierame pri optimálnej zrelosti, nasleduje dôsledná prebierka, vo výrobe dbáme o čo najrýchlejšie spracovanie hrozna (je to umožnené priamym susedstvom vinohradu so spracovateľskou linkou). Kladieme dôraz na hygienu a čistotu pri spracovaní, samozrejmosťou je výber kvasiniek po ktorých je hladina histamínu čo najnižšia, následne prebieha postupné kontrolované chladené kvasenie.


Vyrobiť úplne bez histamínové víno by už hraničilo s chemickým laboratóriom, ale spojením šetrných vyššie popísaných postupov pri tvorbe vína je možné vyrobiť víno so zanedbateľným obsahom histamínu. 

Temer všetky naše biele vína majú obsah histamínu menší ako 0,25mg/liter, čiže v jednom 2dcl pohári nášho vína prijmete menej ako 0,05mg/liter, čo už je zanedbateľná hodnota aj pre ľudí s histamínovou intoleranciou. Takéto extra nízke hodnoty histamínu dosahujeme aj u viacerých červených vín – napríklad obľúbený Dunaj 2021 a Alibernet 2021

Sme skutočne radi, že naše vína môžu konzumovať aj ľudia s histamínovou intoleranciou a skrášľujeme tak všetky vzácne okamihy, bez rozdielov.

Vína, ktoré obsahujú nízky obsah histamínu nájdete v osobitnej kategórii.

Kategórie: Blog,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odber noviniek

1 krát mesačne vám zašleme e-mail plný inšpirácií a noviniek z našej ponuky.