Neznáma “Kráska”

Máte radi dobrodružstvo? Radi skúšate nové chute, radi spoznávate nové veci? V tom prípade, tu máme pre vás to „pravé orechové“ našu novinku –  HETERU. Už ste niekedy počuli o tejto odrode? Odroda Hetera je pomerne nová a neznáma na trhu, ktorá vznikla v roku 1965 v Bratislave. Autorkou je popredná slovenská šľachtiteľka Ing. Dorota Pospíšilová, ktorá skrížila odrody Tramín červený a Veltlínske červeno-biele. Z tejto populácie kríženia vznikol typ, ktorý vykazoval vysoký heterózny efekt – jav pri krížení organizmov, kedy kríženci prvej generácie nejakým spôsobom prevyšujú rodičov, a vyslúžil si pomenovanie Hetera.

Hetera sa vyznačuje hlavne schopnosťou produkovať vysokú cukornatosť hrozna pri zachovaní optimálneho obsahu kyselín, čo ju predurčuje na výrobu prírodne sladkých vín. Našu Heteru sme zberali v roku 2019 pri 24-stupňovej cukornatosti.

Neznáma “Kráska”

Ak radi skúšate nové chute, toto víno vás určite osloví. Je to víno, v ktorom budete jemne spoznávať jeho „rodičov“.  Chvíľami budete mať pocit, že vo vašom pohári sa nachádza už dobre známy Tramín červený ale vzápätí sa chuť otočí a rozvinie do nepoznaných tónov a vy si budete istí, že sa spolu s týmto vínom vydávate do krajiny, v ktorej ste ešte neboli. Víno Hetera vám dá možnosť si nielen rozšíriť svoje vedomosti o nových odrodách, ale taktiež vám dá priestor na skúšanie nových kombinácii chutí a vôní, vďaka svojej nezabudnuteľnej jedinečnosti.

Ak rozmýšľate aké nové víno ponúknuť  vinárovi, správnou odpoveďou na tento malý hlavolam  by pre vás mohla byť Hetera. Je to vínko výbornej lahodnej chuti, má krásnu zlatožltú farbu a nasladlá vôňa kandizovaného ovocia očarí nejedného degustátora. Víno Hetera z našej produkcie je polosladké s ľahkou lipovo – medovou chuťou, vďaka čomu má potenciál osloviť aj ľudí, ktorý obľubujú sladké chute.

Či už pôjde o nové skúšanie párovania jedál, nápad na nový inšpiratívny darček, hostenie alebo len hľadanie nových chutí v samotnom pohári, jedno je isté, tak či onak budete mať možnosť spoznať niečo nové. Vy, vaša rodina alebo priatelia. A o tom predsa život je, o spoznávaní.

 

Tip mesiaca konateľky Ing. Marcely Pekárovej.

 

 

Kategórie: Blog,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odber noviniek

1 krát mesačne vám zašleme e-mail plný inšpirácií a noviniek z našej ponuky.